Instructiuni pentru plantarea pomilor fructiferi

Instructiuni pentru plantarea pomilor fructiferi

Plantarea pomilor fructiferi se face toamna, in timpul iernii cand se poate lucra terenul si primavara devreme dupa ce s-a zvantat terenul. Pomii pe care ii achizitionati trebuie sa fie de calitate superioara cu radacini viguroase, bogate si sanatoase.

Pomii cu radacinile goale se planteaza atunci cand se afla in repaos vegetativ: fie la sfarsitul toamnei (sfarsit de octombrie - noiembrie), fie la inceputul primaverii din martie pana la inceput aprilie. Important este ca pamantul sa nu fie inghetat sau prea umed din cauza ploilor. Va prezentam cativa pasi simpli dar esentiali care trebuiesc urmati pentru o plantare de succes:

Pomii vor creste si vor produce mai multe fructe daca locul ales este insorit si aerisit.

Este recomandat sa evitati un sol prea uscat sau prea umed, expus la imbibarea cu apa. Daca radacinile unui pom stau prea mult timp intr-un sol imbibat cu apa radacinile lui vor putrezi si pomul se va usca.

Inainte de plantare se fasoneaza radacinile pomilor. Prin fasonare nu se intelege scurtarea radacinilor ci mentinerea unui sitem radicular sanatos si mai bogat. Se scurteaza doar radacinile rupte in timpul manipularii sau radacinile uscate. Lasati pomii cu radacinile in apa intre 4 si 12 ore.

Sapati gropi de minim 40 x 40 x 40 cm sau mai mari. Cu cat gropile sunt mai mari cu atat mai mult pamant afanat se va afla in jurul radacinilor. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea radacinilor, mai ales acolo unde pamantul a fost batatorit in timp. Pentru a asimila cat mai bine substantele nutritive, este important ca radacinile sa faca o priza buna cu solul. In acest scop, pregatiti o mocirla dintr-un amestec de apa si pamant de consistenta smantanii, in care introduceti radacinile pomului, astfel incat sa se murdareasca foarte bine.

Adaugati pe fundul gropii pamant maruntit, apoi asezati cu grija radacinile in groapa, desfacandu-le bine. Umpleti groapa cu pamant si tasati bine locul, pentru a elimina eventualele pungi de aer. Este foarte important ca dupa plantare punctul de altoire sa se afle la nivelul solului. De aceea, in timpul umplerii gropii cu pamant, lasati altoiul la 3-4 cm deasupra solului ca dupa ce tasati pamantul din groapa altoiul sa ajunga la nivelul solului.

Udati din abundenta (cu minimum 20 litri de apa). Daca nu ploua, in primele doua saptamani, udati bine pomii, cam o data la 3 zile. Udati astfel incat apa sa ajunga la jumatate de metru adancime, acolo unde sunt radacinile. Daca o sa turnati mai putin de 10 litri de apa atunci veti hidrata doar suprafata solului fara ca apa sa ajunga si la radicini.

Atentie: nu plantati pomii intr-un loc in care au existat alti pomi inainte.
Dupa plantare pomii de anul 2 sub forma de varga (mar, par , gutui, cires) se scurteaza dupa preferinta la 70-100 cm. Aceasta va fii viitoare inaltime a tulpinii pomului.

Pomii de anul 2 care au coroana formata (piersic, cais, visin, prun) se scurteaza varfurile tuturor ramurilor pentru a proiecta o coroana dezvoltata mai mult pe orizontala decat pe verticala.

Pomii de anul 3, care au deja coroana proiectata, se planteaza asa cum sunt primiti.
La cererea clientilor noi trimitem pomii de anul 2 sub forma de varga gata taiati la inaltimea dorita de client. De asemenea proiectam coroana pentru pomii de anul 2 care au coroana formata.


Greseli frecvente: plantare prea adanca sau prea la suprafata. Radacinile nu fac un contact bun cu pamantul. In acest caz radacinile nu se vor inradacina sau vor mucegai si pomul nu se va prinde. Adaugare de balegar proaspat sau ingrasaminte pe baza de azot.

Avantajele plantarii de toamna

La plantarile de toamna, in timp ce pomul este in repaos vegetativ, radacinile pomului continua sa se inradacineze si sa se dezvolte fara a depune efort si pentru cresterea tulpinii si a ramurilor pomului. Astfel peste iarna se obtine o inradacinare puternica. Astfel primavara acesti pomi pornesc in vegetatie fara sa simta ca au suferit o transpalantare.

Cresterea ramurilor la pomii plantati toamna va fi cu 25-30% mai mare de cat la pomii plantati primavara.

Datorita ploilor din timpul toamnei se asigura umiditatea necesara radacinilor acestea facand un contact mai bun cu solul. Din acest motiv rata de prindere este foarte mare la plantarile de toamna.

Suntem specializati in cultivarea si comercializarea responsabila a pomilor fructiferi, a plantelor si a trandafirilor pentru gradina. Promptitudinea si respectul pentru clienti ne definesc in tot ceea ce facem. Astfel clientii nostri beneficiaza de servicii si produse de calitate exceptionala.

Clientii nostri beneficiaza de GARANTIE pentru prindere si soi, informatii profesionale pentru ingrijirea si cultivarea materialului saditor. Comunicam permanent cu clientii nostri, oferind sfaturi valoroase si ne angajam sa ii tinem mereu informati cu privire la noutatile din domeniu.

Comenzile se pot efectua online, prin email sau telefon iar livrarile le facem la orice adresa din Romania.

VEZI TOTI POMII FRUCTIFERI >

Va asteptam cu o comanda,

O zi frumoasa !
Noi toti de la Jardina Concept